Unplugged Wedding is een fenomeen dat is Amerika is ontstaan.

Als bruidsfotograaf loop ik warm voor dit idee. Want jullie als bruidspaar hebben veel energie, tijd en geld geïnvesteerd om jullie grote dag tot jullie droomdag te maken. Je hebt over alles goed nagedacht. Van je jurk en je pak, tot de locatie en de taart. En natuurlijk ook je gasten lijst.

Om die momenten en de rest van de dag goed vast te leggen heb je een professionele fotograaf ingehuurd. Maar tegenwoordig heeft iedereen een telefoon en een camera waarmee gefotografeerd wordt. En te pas en te onpas komen de telefoons tevoorschijn en staan die foto`s in een paar seconden ook op het internet.

Wat mij persoonlijk aan het hart gaat is dat ik zie dat de persoonlijke aandacht van de gasten voor het bruidspaar er zwaar onder te leiden heeft. In plaats van dat de gasten naar de voordeur kijken in spanning als de bruidegom heeft aangebeld en een applaus geeft als de bruid naar buiten komt, kijkt ieder op het schermpje van de telefoon of camera omdat ze dit willen fotograferen.

Of, als een bruidspaar het stadhuis of de kerk uit komt lopen, geen applaus en gejuich want men is te druk de foto`s te maken. De gasten maken dat moment slechts mee via het schermpje van de telefoon.

Zo kan ik nog veel meer voorbeelden opnoemen. En dan heb ik het nog niet eens over de gasten die gewoonweg voor mijn camera komen staan, of door het beeld heenlopen omdat ook zij dit plaatje willen vastleggen.

Gasten maken niet meer zo intensief een dag mee als dat ze dat zouden doen als die telefoon uitstaat en die compact camera thuisblijft.

Jullie hebben toch niet voor niets mij ingehuurd?.

Dus zeg ik: Weg met de mobieltjes!!!

Maar er is meer…….

Unplugged weddings: daarom!

Geloof me, dit is echt niet een commercieel ingegeven idee. Het gaat werkelijk waar niet om het alleenrecht van de foto`s. Ik kan heus wel creatief omgaan met gasten die de telefoon in “ de aanslag hebbent”. Mij gaat het om de beleving en dat jullie als bruidspaar die aandacht krijgt waar je op hoopt.

Maar er zijn momenten die het echt heel vervelend maken als gasten ook mee willen fotograferen.

Zoals:

  • Ik heb mijn uitrusting gekocht zodat ik de beste kwaliteit kan bieden. Mijn lenzen zijn lichtgevoelig en ik hoef vaak niet eens te flitsen of hooguit met half vermogen flitsen. Als ik klaar ben om het moment van DE Kus vast te leggen en Ome Kees dat ook doet met zijn compact camera met flits, want dat bepaald zijn camera voor hem, dan heeft ome Kees een leuke foto, maar mijn foto is overbelicht.
  • Of, als ik in een kerk aan het fotograferen ben en een mooi shot wil maken van het bruidspaar door de lange gang heen. Maar steeds vaker zie ik dan gasten in het kerkpad staan die ook aan het fotograferen zijn. Om bepaalde shots te maken is geen tijd extra te verliezen. Voor jullie als bruidspaar is het zo ook een veel minder mooie foto.
  • Of ik ben het bruidspaar met gasten aan het fotograferen. Hiervoor zet ik altijd een extra tandje bij en wil voorkomen dat het van die saaie standaard foto`s worden. En net op het moment als ik wil afdrukken trekt een van de gasten de aandacht omdat die graag dit plaatje wil vastleggen met de mensen kijkend in zijn lens….Of juist dat ik mensen net zover heb dat het een leuke foto gaat worden en iemand voor mij gaat staan om dit te fotograferen, of stoot tegen mijn arm aan omdat ze zo dicht mogelijk naast me willen staan om ook te kunnen fotograferen.
  • En denk eens aan het feliciteren na de plechtigheid. Er is echt maar één moment waarop je die speciale blik ziet tussen de bruid en haar vader of de bruidegom en zijn moeder. Dikwijls moet ik zorgen dat ik stevig sta want men duwt mij zomaar aan de kant om die foto`s ook te maken.

Het gaat niet om mij. Het gaat mij om de mooist mogelijke foto`s voor jullie. Om die momenten waarvan je waarschijnlijk al in gedachten hebt bedacht hoe het in het echt zal zijn. Om de vertederde blikken van je gasten en het enthousiasme dat zij voor jullie hebben op grote dag.

Denk er eens over na of je het hiermee eens bent en ook voor een Unplugged Wedding wilt gaan.

En de foto`s?

Dat komt echt helemaal goed. Want jullie hebben mij ingehuurd, dus kun je je gasten later laten zien hoe het eruit zag toen jullie allemaal tezamen de dag intens beleeft hebben!

Tot slot…

unplugged weddingDaar sta je dan in je mooie jurk. Vrienden zetten je fanatiek op de foto met hun mobiel. Leuk! Maar vijf minuten later staat hij al op Facebook, ruim voor de avondgasten jou hebben gezien. Steeds meer hoor ik bruidsparen aan hun gasten vragen of ze alsjeblieft nog geen foto’s online willen plaatsen. Ze willen het als verrassing houden voor vrienden. Begrijpelijk.

Bovenstaande situatie voorkom je eenvoudig door aan te geven dat jouw bruiloft unplugged is.

Unplugged wedding of toch niet: wat wordt het voor jou? Ga je voor de unplugged? Gebruik dan gerust het symbooltje voor je trouwkaart.

Reageer op dit bericht